توضیحات:
گیاه هزار معجزه فرصت سرمایه گذاری جذابی است. تولید این گیاه مزایای اقتصادی فراوانی دارد. آلوئه ورا یا صبر زرد، یکی از گیاهان دارویی است که علاوه بر اینکه خاصیت داروئی زیادی دارد در صنایع آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین به صورت آب میوه، شربت و کمپوت مصرف می شود و کاربرد آن نیز در درمان برخی از بیماری ها مثل کمردرد موثر است. آلوئهورا گیاهی است که میتوان آن را به شکلهای مختلف اعم ازمایع، پودر، ژل، کرم، لوسیون، کپسول، عصاره و نوشیدنی مورد مصرف قرار داد. این گیاه حدود ۹۹ تا ۵/۹۹ درصد آب دارد و pH آن حدود ۵/۴ می باشد. باقیمانده مواد آن شامل ۷۵ ترکیب مختلف است که شامل ویتامینها، نمکهای غیر آلی، مواد معدنی، آنزیمها، قندها، ترکیبات فنولیک، آنترا کینونها، لیگنین، ساپو نینها، استرولها، آمینو اسیدها، سالیسیلیک اسید، کلسیم اکسالات، امورین، باربالوئین، سولفات ها، تاننها و استروئیدها است.
سابقه آلوئه ورا
آلوئه ورا بیش از ۱۰۰۰ سال است که توسط انسان ها مورد بهره برداری خوراکی و دارویی قرار می گیرد. آلوئه ورا طی ۱۰۰ سال گذشته مورد توجه جدی کشورهایی چون هند، تایلند و پاکستان قرار گرفت و همین مساله موجب گسترش آن در سطح جهان شد. از حدود ۱۰ سال قبل در بوشهر آغاز شد و به دلیل سودآوری و مزیت هایی که داشت به مرور مورد توجه کشاورزان بوشهری قرار گرفت تا جایی که هم اکنون ۲۰۰ هکتار از مزارع بوشهر تحت کشت آلوئه ورا قرار گرفته است.
کاربردهای آلوئه ورا
آلوئه ورا به شکلهای مختلف اعم ازمایع، پودر، ژل، کرم، لوسیون، کپسول، عصاره و نوشیدنی مورد مصرف قرار می گیرد. این گیاه که معمولا به شکل تازه، پودر، شربت یا نوشابه و … مورد استفاده قرار میگیرد، دارای خواص مختلف درمانی بوده و برای تصفیه خون، بیماریهای کبدی، انواع بیماریهای پوستی، حساسیتها و بسیاری از دیگر بیماریها مفید بوده است.
زمین لوئه ورا
زمین لوئه ورا
کشت و تکثیر گیاه
معمولا تکثیر گیاه از طریق بذر، قلمه، پیوند، کشت مجدد پاجوشها و کشت بافت صورت می گیرد. در زمینهای کوچک کشاورزان بصورت سنتی از روشهای بذر یا پاجوش یرای ازدیاد گیاه استفاده می کنند . در این روش سرعت تکثیر گیاه محدود است. با استفاده از فناوریهای نوین و روشهای جدید مانند کشت بافت می توان سرعت تکثیر گیاه را تا چندین برابر افزایش داد که برای استفاده تجاری بسیار مهم می باشد. بعد از کشت بوته های گیاه آلوئه ورا ، اولین برداشت محصول یک سال زمان می برد و پس از آن هر ۶ ماه یک بار می توان محصول این گیاه که همان برگ های حاوی ژل است را برداشت کرد. در روش کشت بافت با به دست آوردن سلولهای بنیادی گیاه و تمایز آنها، امکان “تولید یک گیاه کامل” به وجود میآید. به این صورت که در روش کشت بافت گیاه آلوئه ورا، یک بخش کوچکی از سلولهای انتهایی در حال تکثیر گیاه کشت داده میشود و گیاه کامل از آن بدست میآید.
گلخانه الوئه ورا
گلخانه الوئه ورا
ویژگیهای کشت و اقتصادی
مزیت مهم گیاه آلوئه ورا نیاز کم آن به آبیاری است که با توجه به کم آبی کشور، برای کشت در ایران مناسب است. آبیاری آلوئه ورا اگر به صورت قطره ای انجام شود در هفته فقط به ۲ تا ۴ لیتر آب نیاز دارد. بوته آلوئه ورا دائمی و قابل برداشت در تمام فصول سال است. کشاورزان با کاشت آلوئه ورا محتاج درآمد های تک فصلی نیستند و در تمام فصل سال میتوانند برداشت و درآمد داشته باشند. این گیاه برای تولید ۷۰ نوع دارو مورد استفاده قرار می گیرد و بیش از ۴۰۰ نوع محصول بهداشتی،آرایشی،دارویی و خوراکی تولید می شود. کشت آلوئه ورا نیازی به استفاده از کود و سموم شیمیایی ندارد و گیاه ارگانیکی در این فرآیند به دست خواهد آمد. بوته آلوئه ورا همانند بوته های چای دائمی می باشد وکشاورزان قادر به ۳ بار برداشت در سال می باشند.
شاخصهای اقتصادی
بر اساس حداقل زمین مورد نیاز کاشت این گیاه در ظرفیت اقتصادی ۱۰۰۰ مترمربع می باشد. در هر متر مربع ۴ بوته گیاه قابل کشت بوده که در مجموع از ۴۰۰۰ بوته کاشته شده حدود ۲۵ تا ۵۰ تن محصول شامل برگ گیاه و پاجوش قابل استخراج می باشد. درآمد خالص هر ۱۰۰۰ متر مربع حدود ۱۵ میلیون تومان می باشد. سرمایه گذاری اولیه نیز به اقلیم کشت گیاه بستگی دارد. در صورتیکه شرایط آب و هوایی اقلیم مناسب نباشد کشت گیاه حتما باید در گلخانه صورت پذیرد که هزینه ساخت گلخانه نیز بسته به امکانات و تجهیزات آن متفاوت می باشد. نکته مهم در مورد این گیاه آن است که چند ساله بوده و هزینه های کاشت فقط مربوط به سال اول بوده و پس از آن چندین سال قابل برداشت می باشد. با توجه به اینکه تولید این گیاه به آب، کود و مراقبت زیادی نیاز ندارد لذا از سال دوم بیشتر از ۹۰ درصد تولید سود خالص می باشد.
خریداران برگ گیاه نیز معمولا کارخانجات دارویی و غذایی و همچنین عطاری ها می باشند. البته با توجه فزونی تقاضا نسبت به عرضه در حال حاضر شرکتهای متعددی هستند که محصولات کشاورزان را بصورت تضمینی خرید می نمایند و معمولا نگرانی بابت فروش محصولات وجود ندارد. چنانچه قصد ایجاد یک سرمایه گذاری پایدار و مناسب را داشته باشید علاوه بر تولید گیاه در مقیاس حداقل ده هکتار باید به فکر ایجاد واحد صنایع تبدیلی نیز باشید. در این واحد انواع کنسرو مربا و محصولات غذایی و یا دارویی آلوئه ورا را تولید نمایید. حداقل سرمایه گذاری برای این مجموعه حدود ۱۴ میلیارد تومان بوده و برای ۷۵ نفر نیز می توانید اشتغالزایی نمایید. نرخ بازده داخلی این سرمایه گذاری بیشتر از ۴۰ درصد می باشد که بسیار قابل توجه می باشد.
گلخانه کاشت آلوئه ورا
ارزیابی نهایی
تولید آلوئه ورا با توجه به ویژگیهای متعدد و مصارف مختلف دارویی غذایی و بهداشتی یک فرصت سرمایه گذاری مناسب می باشد. مهمترین نکته در مورد تولید این گیاه است که با حداقل سرمایه نیز قابل انجام بوده و هزینه های جاری تولید نیز بسیار ناچیز می باشد. چنانچه برای تولید این گیاه به صرفه های حاصل از مقیاس همچنین ایجاد صنایع تبدیلی توجه شود سرمایه گذاری بسیار مناسبی در انتظارتان می باشد. به گفته برخی اساتید و متخصصان از این گیاه به عنوان یک داروخانه در یک گیاه نام برده می شود وبه همین دلیل است که این گیاه تا این اندازه اهمیت پیدا کرده است. بررسی صنعت آلوئه ورا در چین نشان می دهد که این کشور در سال 1998 میلادی محصول آلوئه ورا نداشت اما در سال 2000 میلادی 12 میلیون دلار درآمد ناشی از تولید محصولات آلوئه ورا و در سال 2003 ارزش محصولات تولیدی این کشور از این گیاه از مرز یک میلیارد دلار گذشت. این کشور به علت وجود یک بازار 122میلیارد دلاری از این محصول در جهان قصد دارد که بازار جهانی این محصول را در دست بگیرد.
محصولات جدید آلوئه ورا امروز بیشتر از چین وارد بازار جهانی می شود و براساس گزارشهای منتشر شده در مورد این کشور سهم این کشور تا قبل از 2003 میلادی فقط 600 میلیون دلار بود اما براساس این گزارشها فقط نیازی که چین برای سال 2010 در داخل کشور خود ایجاد کرده است معادل 4/2 میلیارد دلار است. هم اینک کمپانیهای بسیاری در جهان از آلوئهورا در صنایع غذایی به صورت اصلی و یا غنی شده مانند مربا، نوشابهها، آب های معدنی،کنسروو کمپوت ،ماست و دوغ، ژله، مارمالاد، سوپ های آلوئهورا، چای، بستنی،، چیپسترشی، تافی، نان،رب،ماکارونی، برنج و. . . استفاده میکنند. در صنایع پزشکی و دارویی آلوئه ورا اهمییت بسزایی دارد و در درمان و معالجه طیف وسیعی از بیماریها و ساخت انواع قرص ها،شربت ها، کرم ها و قرص های جوشان کاربرد دارد. از محصولات آلوئهورا در صنایع آرایشی بهداشتی از جمله انواع کرم،شامپو،صابون،ماسک صورت،لوسیون های بدن و تقریبا در تمامی لوازم آرایشی،تولید دستمال کاغذی و پوشک بچه به علت حساس بودن پوست بچهها و ترمیم سریع پوست آنها کاربرد دارد. در صنایع نساجی،به علت خواص ضد حساسیتی آلوئه ورا در ساخت و تهیه نخ های البسه و همچنین تشک و غیره استفاده میشود. آلوئه ورا با داشتن مجموعه ای کامل از خواص،به عنوان ماده مکمل و اصلی در ساخت غذای سگ و گربه و سایر حیوانات و همچنین به عنوان درمان در بسیاری از بیماری های حیوانات بکار میرود. جالب است بدانید چیزی از این گیاه دور ریخته نمیشود. پوست این گیاه را بعد پوست کنی خشک میکنند و در تولید غذاهای مکمل جهت حیوانات و ماهیان بکار میبرند و از شیرابه سبز رنگ و بسیار تلخ این گیاه علاوه بر مصارف پزشکی در صنایع رنگ سازی استفاده میشود. برای استفاده
تجاریاز این گیاه باید مسیر درست کار کردن آن را بدانیم یعنی به عنوان یک سرمایهگذار باید ببینیم کهدر چه مناطقی چه محصولاتی و چگونه باید تولید کنیم و برای کشت تجاری نیز باید کشاورزانی که خواستار فعالیت در این زمینه هستند، آموزشهای لازم را طی کنند.